אחוזי הגירושין בארץ מרשימים למדי, ומגיעים כמעט למחצית מכלל הזוגות שנישאים. מצד אחד, בית הדין הרבני ומערכת החוק היהודית מנסים לשמור על שלום בית ולמנוע בכל מקרה גירושין של זוג שנישא בעבר, ומצד שני, מדובר במציאות מודרנית שבה לעתים כורח הנסיבות מחייב גם לבית המשפט להתיר גירושין במקרים כאלה ואחרים. בעמוד שלפניכם נדבר על הבעייתיות של חוקי הגירושין במדינת ישראל ועל הסמכויות של שני בתי המשפט הנוגעים לעניינים אלו – בית הדין הרבני ובית הדין האזרחי. שני בתי דין אלו מסתמכים על המשפט העברי במקרה של גירושין בין יהודים.
הפרדה בין יהודים ללא יהודים
בתחילת נושא זה, חשוב מאוד לציין כי חוקי הגירושין במדינת ישראל הם סבוכים ומורכבים ביותר מכיוון שהם מערבים דיני משפחה ודת. בכל עניין יש בחינה משמעותית לגופו של המקרה ושל הדת שממנה מגיעים המעורבים במשפט. אם שני בני הזוג הם יהודים, אזי לבית הדין הרבני תהיה סמכות לשפוט במקרה זה. עורך דין גירושין טוב ידע להעביר את הסמכות לבית המשפט שבו לצד שאותו הוא מייצג יהיה סיכוי גבוה יותר לקבל את מבוקשו, מכיוון שאף על פי שהמשפט בדיני גירושין נערך לפי המשפט העברי, האינטרפרטציה של בית הדין הרבני יכולה להיות שונה מאוד מזו של בית דין שאינו רבני. אם אחד או שני בני הזוג אינם יהודים, אזי גירושיהם נערכים לפי משפט שאינו המשפט העברי, השמור ליהודים בלבד.
דיונים בדלתיים סגורות
אחת הבעיות הגדולות של למידת דיני גירושין היא שמרבית הדיונים בנושאים אלו נערכים בדלתיים סגורות. במדינת ישראל פועל חוק זכות הציבור לדעת, על פיו דיונים משפטיים נערכים בצורה פתוחה לציבור הרחב, וכל אחד ואחת יכולים להיכנס לדיונים, לקרוא את גזרי הדין וללמוד מהם את מבוקשם. דיונים בנושאי דיני משפחה וגירושין הם דיונים מורכבים בדרך כלל, הנוגעים ברגישויות סבוכות, ופעמים רבות מערבים גם ילדים קטינים הנהנים מחסיונות חלקיים בבתי משפט. מכיוון שדיונים אלה נערכים לרוב בדלתיים סגורות, קשה מאוד ללמוד על קווים אחידים בין מקרה למקרה, ומכך להתכונן לאסטרטגיית משפט נכונה שיכולה לייצג את אחד הצדדים בצורה טובה.
בית הדין הרבני, האזרחי ומה שביניהם
כאמור, חוקי הגירושין נובעים מחוקי המשפט העברי, אך לשני בתי משפט הסמכות לדון במקרים של גירושין – לבית הדין האזרחי ולבית הדין הרבני. אף על פי שמדובר באותם חוקים, יש מקום לפרשנות ולתגובה אישית של השופטים במערכות המשפט הללו, ולכן נוצר מצב של שתי מערכות חוקים לכאורה, האחת אזרחית והשנייה רבנית. עורך דין גירושין טוב אמור להכיר את חוקי המשפט העברי על אפשרויותיו השונות לפירוש, בהתאמה לבית הדין שבו הפירוש נעשה. בהתאם לפירושים השונים ולנטיות של בתי הדין השונים, עליו להכין את תיק המקרה בצורה התואמת את המקרה ואת המערכת שבה הוא נבחן.