זכויות עובדים

מכל הזכויות שיש לאדם בחברה דמוקרטית ופתוחה, הזכויות שלו כעובד עומדות בשורה הראשונה ובחשיבות עליונה. בין אם בגלל המשמעות שלהן ואם זה בגלל העובדה שמדובר בזכויות אשר אחראיות על חלק נכבד מיומו של העובד ועל חלק משמעותי של חייו.

זכויות עובדים והמאבק עליהן הוא לא דבר חדש. למעשה מדובר בתהליך של התפתחות איטית מצד אחד ומצד שני, יש שיטענו שמדובר במטוטלת. לעיתים יש הרבה יותר דגש על זכויות העובדים ולעיתים הממשלה, המחוקקים ובתי המשפט נותנים הרבה יותר דגש ומשמעות לזכויות המעסיקים.

כאן אנחנו מגיעים לנקודה משמעותית. זכויות עובדים נמצאות למעשה בעימות מתמיד מול זכויות מעסיקים. במקרים מסוימים אין התנגשות ואז המעסיקים מעוניינים שהעובדים יקבלו את הזכויות האלו, בוודאי אם נקודת ההנחה של המעסיקים היא, שאותן זכויות יכולות לשפר את פריון העבודה ולעזור לעסק כולו.

כאשר יש סיטואציה של התנגשות בין הצדדים, הרי שבאופן טבעי כל צד מושך לכיוון שלו, במקרים שלא מצליחים להגיע לפשרה אז הפתרון הוא משפטי או חוקתי. במדינות רבות מעדיפים לכונן מערכת של דיאלוג בין מעסיקים, עובדים וממשלה, על מנת להגיע לפשרות מוסכמות מבעוד מועד ולא להגיע לכדי מצב של עימותים בין הצדדים.

לפני שניכנס אל עובי הקורה צריך לומר, זכויות עובדים הן דבר משמעותי כי בלעדיהן העובדים לא היו יכולים לעבוד בצורה שקטה , מה עוד שבמאה העשרים ואחת, עובדים לא היו מסכימים לזה וייתכן מאוד שהיו שובתים.

אילו זכויות יש לעובדים?

כמעט בכל נושא שאפשר לחשוב, בין אם זה קשור לנושאים בריאותיים (פיזית ונפשית), כספיים, רכוש, ימי עבודה, חופשות, פנסיה ועוד. באופן טבעי הזכויות החשובות ביותר שעומדות לרשות העובד הן מספר שעות העבודה, זכויות שקשורות לעניין השכר עם כל התמלוגים מסביב (פנסיות, ביטוח בריאות, קרנות השתלמות ועוד), כמו כן יש דגש נרחב על כל מה שקשור לחופשות, הפסקות, ימי מחלה ועוד.

צריך לומר, באופן עקרוני לכל העובדים אותן זכויות אלא אם הם נמצאים בחוזים מיוחדים, חוזים קיבוציים או חוזים אישיים עם תנאים מסוימים. יש זכויות שמקבלים עם תפקיד, יש זכויות שמקבלים עם ותק, סוג העבודה ועוד.

מה שברור הוא, שמעסיק לא יכול לגרוע מהזכויות המינימליים שהמדינה קבעה. כלומר, אם המדינה קבעה שלעובד מגיע דבר מסוים, הוא לא יכול לתת פחות גם אם מדובר בחוזה אישי, אלא מדובר במשרה שהיא לא מאה אחוז ואז החישוב יהיה שונה. על כל פנים העובד צריך לקבל את הזכויות שלו.

לסיום, אחד השינויים שהתרחשו עם השנים זה התאגדות של עובדים, בתוך העסקים עצמם וכן התאגדות ארצית בארגוני עובדים, זו מתוך כוונה לעמוד מול המעסיקים, לנהל איתם משא ומתן במידת הצורך וכמובן לשמור שהזכויות של העובדים יתבצעו באופן מלא.

 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *