משפט הבינלאומי

המשפט הבינלאומי, הינו אחד התחומים הרחבים ביותר בעולם המשפט, שכן הוא בסופו של דבר מסדיר את היחסים שבין מדינות. לענף משפט זה קיימים מספר תחומים: משפט בינלאומי פומבי, משפט בינלאומי מנהגי וכן גם משפט בינלאומי פרטי. במקרה של משפט בינלאומי פרטי, הכוונה הינה לרוב למשפט שבה מעורב גורם זר שיש לו קשר לשיטת משפט זרה, כלומר אזרח זר הנשפט במדינה אחרת.

בפועל, המשפט הבינלאומי הפרטי לא מתייחס למשפט בין מדינות אלא דווקא לנושא של משפט מקומי של כל מדינה. כך לדוגמא, שתי חברות זרות ממדינות שונות שחתמו על חוזה יכולות לנהל משפט במדינה נוספת ששם מתנהל העיסוק שביניהן או לחילופין היכן שנחתם החוזה.

באשר למשפט הבינלאומי הפומבי והמנהגי, בסופו של דבר ענף זה תלוי ברצון של המדינות למלא אחר האמנות השונות, המנהגים השונים וכן ההסכמים שנחתמו בין המדינות. כמו בכל שאר ענפי המשפט, המשפט הבינלאומי הפומבי וזה המנהגי יש מערכת של חוקים, בין אם אלו חוקים שנכתבו או אמנות שנחתמו או אף שמדובר על משפט שנוצר כתוצאה ממנהגים שבהם אף הכירו.

כמובן, שגם למערכת המשפט הבינלאומית, צריך שיהיה גוף שיאכוף את מערכות החוקים השונות או גם יפתור סכסוכים או מחלוקות שנוצרו בהתאם לחקיקה או למנהגים השונים. אם קיים חוק או אמנה נוהגים לפיהן או אם קיימת פרקטיקה, כלומר התנהגות מסוימת שחוזרת על עצמה אז קיים מנהג מסוים.

כמובן שתמיד יכולה להישאל השאלה, מדוע בכלל שמדינות יצייתו לדין הבינלאומי, בין אם הוא מנהגי ובין אם הוא פומבי? התשובה לכך יכולה להיות פשוטה יחסית. כל מדינה, הייתה רוצה שבמערכת בינלאומית שיכולה להיות מאוד מבולגנת, תהיה מערכת חוקים אחידה שינהגו על פיה, גם אם לא מסכימים או מסתייגים ממספר חוקים.

הסיבה השנייה מתייחסת לכך, שכל מדינה הייתה רוצה שיכבדו את ההתחייבויות כלפיה ולכן היא תקיים את הדין הבינלאומי. כיום, המשפט הבינלאומי מתקיים באמצעות ארגון האומות המאוחדות, שלו יש את בית הדין הבינלאומי שנועד לפתרון סכסוכים (כך לדוגמא נמסרה טאבה למצרים מישראל, לאחר שהצדדים פנו לבית המשפט) וכן יש עוד מספר בתי דין שאחראים על מערכת החוקים הבינלאומית.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *