המשפט האזרחי, הנו משפט הכולל בתוכו כמה ענפי משפט שונים והוא בא בעיקרו להסדיר את מערכת היחסים שבין בני האדם לבין עצמם (או נניח כאשר מדובר על דיני חברות אז בין חברה עסקית לחברה עסקית אחרת). המטרה של מערכת משפט אזרחית היא לקבוע מערכת של כללים שאיתם יש לעבוד במהלך חיי היום יום, איזה זכויות יש לכל צד וכן גם כמובן איזה חובות יש לכל צד.
ניתן למצוא תחת הכותרת של משפט אזרחי כמה ענפים עיקריים:
דיני חוזים: זהו ענף משפטי העוסק בחוזים שנחתמו או בהתחייבויות השונות בין אנשים ובפרשנות שלהן במידה ועולה ויכוח לדוגמא על סעיף כזה או אחר בחוזה מסוים.
דיני משפחה: מדובר ענף שעוסק בכל מה שקשור לסוגיות שונות הקשורות במשפחה כדוגמת נישואין, גירושין, או גם משמורות של ילדים וכדומה.
דיני נזיקין: ענף משפטי העוסק בנזקים שנגרמו לפרטים על ידי פרטים אחרים ומכיל מגוון רחב של אפשרויות, לדוגמא תאונות דרכים, תאונות עבודה וכדומה.
דיני העבודה: זהו ענף שלם שלו אף יש בתי דין מיוחדים (בתי הדין לעבודה) העוסק במערכת היחסים שבין העובדים למעסיקים וארגוני העובדים השונים. לדוגמא, כאשר יש סכסוך עבודה או שביתה אפשרי כי יתנהל מו"מ בהוראה של בית הדין לעבודה.
משפט בינלאומי פרטי: כאשר יש עוד מערכת משפטית שמעורבת לפחות במישור הפרטי, יש ענף דינים שלם שעוסק גם בזה.
כאשר עוסקים במשפט אזרחי יש מספר עקרונות עיקריים שמשותפים לכל הענפים המרכיבים את תחום זה של המשפט:
עקרון הצדק המתקן: עקרון האומר שהמערכת המשפטית תדאג להתערב על מנת להחזיר מצב מסוים לקדמותו או לפסוק על פיצויים במידה ולא ניתן (במקרה של תביעות נזיקין).
עקרון הצדק החלוקתי: לפעמים זה לא ממש מספיק בהשבת המצב לקדמותו, אלא קיים צורך לחלק מחדש את הזכויות המשפטיות על מנת להפוך את הצדדים לשווים כביכול.
הכוונת התנהגות והסתמכות: המטרה היא לגרום לכך, שעל פי הפסיקה יתנהגו גם בעתיד.
עקרון נוסף וחשוב הוא שלא לתת לאדם שעשה עוולה "פרס" בדמות עילה משפטית או זכות כלשהי שאינה מגיע לו.
תום הלב: עקרון החולש על כלל המשפט הישראלי והכוונה היא שכאשר באים בכוונה מסוימת לאדם מסוים יש לעשות זאת בתום לב ולא מתוך מטרה לשקר/לרמות וכדומה מראש.