כל מה שלא ידעתם על הוצאה לפועל

מרבית אזרחי ישראל, אינם בעלי עבר פלילי ולא ביקרו בתוך כותלי בית המשפט. במקביל לכך, התנהלות מול ההוצאה לפועל, פגשה את רוב אזרחי ישראל לפחות פעם אחת בחיים, בין אם באופן ישיר לבין אם באופן עקיף. על מנת להכיר את המוסד המדובר, בחרנו להתמקד בתפקידו ולהעניק לכם את כל הכלים להתמודדות עם דרישת תשלום, עיקולים וכדומה. תחילה נסביר כי ההוצל"פ אינו גוף מחוקק אלא הסמכויות שלו הן ביצוע ומימוש פסקי דין והחלטות כספיות בעלות אופי או יותר נכון, תוקף משפטי.

מהו הליך ההוצאה לפועל

הוצל"פ הינו הליך האמור לעזור לאדם לממש את פסק הדין שניתן לטובתו. פסק הדין יכול להינתן על ידי בית המשפט או כל בית דין המוסמך למטרה זו. עוד תורם הליך ההוצל"פ למימוש זכויות כספיות בעלות תוקף משפטי (שטר חוב, צווים, המחאה, התחייבות, שטר משכנתא ועוד). תהליך הוצאה לפועל מעוגן ומוסדר באמצעות סט דיני ההוצאה לפועל וכמובן חוק ההוצאה לפעולה, התשכ"ז (1967) וכלל התקנות מכוחו.

לשכות ההוצאה לפועל- הזרוע המבצעת להחלטות ביהמ"ש 

ברחבי ישראל ישנו מספר רב לשכות פזורות, כל אלו פועלות במקביל לבית משפט השלום ובכל ראש לשכה עומד רשם. חשוב להדגיש כי להוצל"פ אין יכולות להרהר או להפוך פסקי דין וכל תפקידם הוא למלא אחר פסקי הדין וההחלטות בעלות תוקף משפטי. כמו כן, הן הזוכה והן החייב, זוכים לצדק המגיע להם על פי אמות המידה שנקבעו, לדוגמא: הזוכה יזכה לשרותי הגבייה ובכך יפתור עצמו מביצוע הליכי הגבייה, שאינם נעימים לשני הצדדים. החייב, יזכה לבדיקת יכולת כלכלית, איחוד תיקים וכדומה.

דרכי המימוש העומדות לצד הזוכה באמצעות ההוצל"פ, הן: עיקולים (מקרקעין , מיטלטלין, בידי צד ג'), פקודות מאסר, צווי תשלום, עיכוב יציאה מהארץ  ועוד. הליכים לטובת החייב – כשם שיש הליכים וזכויות לזוכה, כך גם לחייב, בין אלו: הגשת התנגדות לביצוע שטר, בקשת איחוד תיקים, בקשת חקירת יכולת ועוד. כל או אחרת, מדובר במערכת המנסה למקסם את הצדק על הצד החוקי והטוב ביותר.

לסיכום, הוצאה לפועל תורמת לאזרח, על ידי מימוש פסקי דין והחלטות בעלות תוקף משפטי אחרות. אין ספק כי לא כל אדם יכול לפתוח תיק ואין ספק כי לא כל הליך הוצל"פי יזכה את ה "זוכה" בתוצאה האופטימלית עבורו או זו שציפה לה בתחילת התהליך. טרם הגשת ופתיחת תיק הוצל"פ, מומלץ לבדוק לעומק כי אכן ניתן לפתוח תיק ואכן תזכו לשירותים המוצעים על ידי ההוצל"פ.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *