כיצד ניתן להתגרש בישראל?

אם הגעתם לקרוא על האפשרויות שעומדות בפניכם או בפניכן, לגבי גירושין – זה אומר שאתם כנראה בשלב האחרון או בשלב מתקדם של סיום הנישואין. מבחינה סטטיסטית אתם מצטרפים לחלק גדול באוכלוסיה, המספרים מדברים על כ1 מתוך 3 זוגות – מסיים בגירושין.
במאמר הזה ניסינו לסכם בקצרה, מה האפשרויות העומדות בפני זוג שמעוניין להתגרש. נפתח באפשרות שבעינינו היא הטובה והמומלצת ביותר:

גישור גירושין
בהליך גישור למעשה בני הזוג, בהובלתו של מגשר גירושין מומלץ, מגיעים יחד להסכמות בכל הנוגע לנושאים המרכזיים שחובה לטפל בהם בזמן הגירושין. הליך גישור גירושין מחייב הסכמה של בני הזוג לשבת ולדבר על הדברים. הגישור לוקח פחות זמן, פחות כסף והרבה פחות מלחמה וכעס – ולכן הינו ההליך המומלץ.
מגשר יכול להיות עורך דין (יש לכך יתרונות רבים) אך אם הוא עורך דין, חשוב שהוא פועל ברוח גישורית ולא כעורך דין מייצג. בסיומו של הליך גישור, ההסכמות שהגעתם אליהן במהלך הגישור – הופכות להסכם גירושין שנחתם כהסכם משפטי ובהמשך עובר את אישורו של בית המשפט (חובה!) ומקבל תוקף של פסק דין מחייב. במהלך שנת 2016 – יכנסו לתוקפן תקנות חדשות ליישוב סכסוכים במשפחה והן יחייבו זוגות להגיע ולנסות הליך גישור לפני שהם ניגשים לבית המשפט. אנו מאמינים שהדבר יעשה מהפכה אמיתית וישפר את חייהם של הזוגות המתגרשים.

גירושין במסגרת בית המשפט
זה, לצערנו, ההליך הנפוץ ביותר היום בישראל. ישנם מקרים שחובה להגיע בהליך גירושין לבית המשפט. במקרים של אלימות כלפי בן הזוג או עבירות אחרות – בית המשפט הוא הגוף היחיד שמוסמך לטפל במקרים אלו. אבל הסטטיסטיקה מדברת על 60% מהזוגות שמגיעים להליך משפטי מיוצגים על ידי עורכי דין לוחמניים – היו יכולים להתגרש באלטרנטיבות אחרות ללא בעיה.
בהליך זה, כל צד מיוצג על ידי עורך דין. ההליך הוא למעשה הגשת תביעה בבית המשפט (פה יש צד תובע וצד מגן). תיק גירושין יכול להתנהל בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. הליכים משפטיים לוקחים לעיתים יותר משנה ואף שנים, ועולים עשרות עד כדי מאות אלפי שקלים. בהליכים אלו נפגשים הצדדים בעצמם וכל הסובבים אותם.

גירושין בשיתוף פעולה
הליך שאינו נפוץ בישראל עדיין, אבל הוא מהווה סוג של הליך משלים או מקביל להליך הגישור. בהליך זה בני הזוג אינם מסכימים או מסוגלים להגיע להסכמות יחדיו ולכן כל צד מיוצג על ידי עורך דין – אבל ההליך אינו מתבצע בבתי המשפט אלא בהליך תקשורתי משותף בין עורכי הדין. עורכי הדין המתאימים הם כאלו שעברו הכשרה בתחום ולא מתנהלים בלוחמנות. בהליך זה מעורבים גם גורמים טיפוליים, גורמים פיננסיים שעוזרים לעבור את התקופה.

גירושין באופן עצמי
בתיאוריה, זוג שנמצא ביחסים טובים ומסוגל לסכם ולהסכים על כל הדברים (אז למה הם מתגרשים בכלל אתם שואלים?) – יכול לשבת על כוס קפה, להסכים על כל הדברים שחשוב להסכים עליהם בהליך גירושין – ולבסוף לבקש מעורך דין רק לנסח את ההסכם המשותף. זה נדיר ולא תמיד מומלץ – בגלל שלעיתים דברים לא מטופלים בצורה מלאה ובעתיד אם יקרו בעיות – הדבר עלול להקשות את ההתמודדות.
מאמר נכתב על ידי מרכז גישור גירושין – הוגן גישור גירושין

Comments are closed.